Design thinking: Het belang van goed productontwerp

Huis ontwerpen

Een goed productontwerp is het begin van een bruisende business. Klanten willen graag kwalitatief goede producten, die ontwikkel je niet door alles snel en vluchtig te maken. Een product ontwerpen is een leuk en interessant avontuur. Er zijn veel aspecten waar je aan moet denken bij het ontwerpen van een product. Bijvoorbeeld aan de behoeften van gebruikers, hoe aantrekkelijk het is op de markt en hoe je het product het meest efficiënt kan produceren. 

Tips voor een goed productontwerp

  • Vervul de behoeften van de gebruikers. Een goed ontwerp begint met het begrijpen van de behoeften en wensen van de gebruikers. Wanneer je een product ontwerpt heeft het meer kans op succes wanneer het aansluit op de wensen van klanten. 
  • Optimaliseer het gebruiksgemak. Een doordacht ontwerp resulteert in een product dat gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is. 
  • Zorg voor een aantrekkelijke visualisatie. Hoe het product eruit ziet is van groot belang bij een ontwerp. Hoe aantrekkelijker het eruit ziet, hoe hoger de interesse van de gebruiker! 
  • Comfortabel product. Het product moet comfortabel zijn in het gebruik. Afhankelijk van wat het product is moet het passen bij de anatomie en fysiologie van de mens. 
  • Duurzaam en innovatief. Tegenwoordig sla je al een grote slag wanneer je een product ontwikkelt dat milieuvriendelijk en duurzaam is. Dit proces is namelijk een steeds belangrijker wordend aspect van moderne productontwikkelingen. 
  • Merkidentiteit. Wanneer je een product ontwerpt, zal het altijd aan jou verbonden zijn. Dit kan je herkenbaar maken voor consumenten door middel van de identiteit in het product te verwerken. 
  • Creëer markt successen. Een goed ontwerp heeft een concurrentievoordeel op de markt. Het kan positieve mond-tot-mondreclame genereren en de reputatie van het merk versterken. 
  • Ontwikkel een lange levensduur van het product. Consumenten willen vaak lang gebruik kunnen maken van een product. Het is daarom belangrijk om een product ontwerp te maken waarbij het product dan ook lang meegaat. 

Proces van het bedenken

Het startpunt van het ontwerpproces is het bedenken van ideeën. De ideeën kunnen ontstaan door marktonderzoek, gebruikersfeedback, brainstormsessie of populaire trends. Bij groot enthousiasme over een aantal ideeën kunnen ze uitgewerkt worden. Maak schetsen, visualisaties en wellicht zelfs een mock-up. Een mock-up is een nagemaakt model om zo het idee zo tastbaar te maken. Een product ontwerpen vergt ook kennis over de markt, concurrentie en gebruikersbehoeften. Zodra er is besloten welk idee er uitgewerkt gaat worden, is het tijd voor een prototype. Zo kan het product getest worden. Het kan gaan om een fysiek model, 3D-print, een digitaal prototype of een combinatie van deze. Daarna is het tijd om het ontwerp gedetailleerd te maken. Om een product te ontwerpen moet je ook nadenken over welke materialen het beste zijn voor het product. Elk materiaal dat je kiest heeft invloed op de kwaliteit, duurzaamheid en kosten van het product. Daarna is het tijd om het prototype te gaan testen. Er moet worden gekeken naar de gebruikersvereisten, specificaties en er moet worden gecontroleerd of er geen gebreken zijn. 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *