Brandklasse A-certificering: alles wat je moet weten

brandklasse-a

In Nederland zijn er tegenwoordig vijf brandklassen te vinden. Het gaat om brandklasse A tot en met F. Bij brandklasse A gaat het om vaststoffen, bij brandklasse B gaat het om vloeistoffen, bij brandklasse C gaat het om gassen, bij brandklasse D gaat het om brandbare metalen en bij brandklasse F gaat het om olie en vetten. Er is ook nog een brandklasse E, maar deze brandklasse wordt in Nederland niet toegepast. Wat geeft een brandklasse aan? Het gaat om hoe brandbaar iets is. Zo is een brandklasse A het minste brandbaar en brandklasse F is het meeste brandbaar. Dit is wat je moet weten over de brandklasse certificering.

 

Brandklasse A

Bij een A klasse brand, kan geblust worden met schuim of water. Brandklasse A is dus voor vaste stoffen en schuim of water is de meest gebruikelijke methode. Is er een brand in de schoorsteen, dan kun je deze brand het beste doven met zand. Doven met zand geeft het minste overlast in de woning.

 

Brandklasse B

Je kunt een B klasse brand blussen met een poederblusser of een schuimblusser. Een poederblusser zorgt altijd voor schade aan de apparatuur. Dat komt omdat de poeder is samengesteld uit diverse agressieve ingrediënten. Je kunt de poeder gelijk na de brand verwijderen met een speciale stofzuiger. 

 

Brandklasse C

Een C klasse brand kun je blussen met een poederblusser. Belangrijk in dit geval is de toevoer van gassen af te sluiten, zodat er geen gaswolken ontstaan. De toevoer afsluiten kan ook gelijk na het blussen van de brand. Dit als de brand in de omgeving van de afsluiter is.

 

Brandklasse D

Je kunt een D klasse brand blussen met een poederblusser van de brandklasse D. Metalen zoals natrium, kalium, titanium, zirkonium, lithium, magnesium en aluminium vallen onder klasse D. Maar denk ook aan batterijen vallen hieronder zoals voor de accuboormachine of elektrische fiets. Je hebt hiervoor speciale Lith Ex blussers. 

 

Brandklasse F

Je kunt een brand met klasse F blussen met een vetblusser of schuimblusser. Het gevaar van branden bij vet en olie is dat vet en olie kunnen wegvloeien en dit zorgt voor een nog grotere brand. 

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *