#

Waarom het een slimme keuze is

Waarom het een slimme keuze is

monitor

Het monitoren van een harde schijf (of welk ander computersysteem dan ook) is een belangrijk onderdeel van computeronderhoud. Het geeft je niet alleen de mogelijkheid om te weten wat er met je computer aan de hand is, maar het geeft je ook de mogelijkheid om te zien of er iets mis is met je harde schijf of met andere computeronderdelen. Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je een harde schijf kunt monitoren. Het eerste hulpmiddel voor het monitoren van een harde schijf is het onderdeel Self-MONITOR, Analysis, Testing, and Reporting Technology, ook bekend als SMART. Dit apparaat is ingebouwd in alle moderne harde schijven en SSDs, en het is voornamelijk ontworpen om te rapporteren wanneer uw harde schijf defect raakt of problemen ondervindt. Schijffabrikanten kunnen SMART op hun eigen manier benaderen, maar over het algemeen meten ze allemaal vergelijkbare belangrijke prestatiepunten voor harde schijven, zoals lees- en schrijfsnelheden, willekeurige toegangssnelheid, overdrachtssnelheid, enzovoort.

Om optimaal te kunnen profiteren van SMART-monitoring van harde schijven, moet u een softwaretool gebruiken waarmee u gegevens van al deze onderdelen tegelijk kunt ophalen. SMART bewaakt vele aspecten van uw harde schijf tegelijk, zodat u gemakkelijk een volledig beeld krijgt van wat er met uw schijf aan de hand is. Dit soort monitoring is alleen echt nuttig als u uw harde schijf actief gebruikt, dus als u niets op uw computer gebruikt en alleen back-ups van bestanden maakt, zult u niet het volledige effect van SMART kunnen benutten.

Een andere manier om uw harde schijf te monitoren is met een softwaretoepassing voor het klonen van schijven. Kloon uw harde schijf en maak vervolgens een back-up van uw gehele harde schijf op een andere schijf. Met een HDD-monitor kunt u een momentopname van uw harde schijf maken en vervolgens al uw gegevens in een paar minuten naar een andere schijf kopiëren. Het beste van deze methode is dat het u ook beschermt tegen gegevensverlies of andere problemen met uw systeem, zodat u snel weer aan de slag kunt.